Κοινοποίηση: Facebook feed-image Ροή ειδήσεων
Κανελλής Αθανάσιος

Αθανάσιος ΚανελλήςΣπουδαίος καλλίφωνος ψαλμωδός και άριστος γνώστης της ψαλτικής τέχνης με κλασσικό ψαλτικό ύφος και ωραία μελωδική φωνή. Γεννήθηκε στα Νικολαίικα Αιγιαλείας το 1930. Έψαλε στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών  Αιγίου  ως  λαμπαδάριος μέχρι το έτος 1970. Για μικρό ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (1966-67) μετά την αποχώρηση του Θεόδ. Αργυριάδη και την πρόσληψη του Ιωάνν. Φραγκαναστάση, έψαλε και ως πρωτοψάλτης στον ίδιο Ναό.

Ο Αθανάσιος Κανέλλης, έχει στο ενεργητικό του σημαντική προσφορά  στην καλλιέργεια της ψαλτικής τέχνης στην περιοχή μας. Κλασσικός παραδοσιακός ψάλτης έχει ψάλλει σε πολλούς  πανηγυρίζοντες  Ναούς της περιοχής έπειτα από πρόσκληση και πολλά έχουν διδαχθεί, από την ψαλτική του τεχνοτροπία, πολλοί νεότεροι ψάλτες. Ακόμη σημαντική είναι η προσφορά του και στο δημοτικό μας τραγούδι. Για πολλά χρόνια καλλιέργησε και ερμήνευσε το δημοτικό μας τραγούδι συνεργαζόμενος με δημοτική κομπανία σε πανηγύρεις και ποικίλες μουσικές συγκεντρώσεις. Μάλιστα έχει ηχογραφήσει σε δίσκο 78 στροφών, στα  πρώτα στάδια της  Ελληνικής δισκογραφίας, και ένα δημοτικό τραγούδι  με  κλαρινοπαίκτη  τον  Κώστα  Κοντογιώργη.

Στο χρονικό διάστημα, από το 1970 που απεχώρησε από το Ναό των Ταξιαρχών  μέχρι το 1987, διετέλεσε  επικουρικός ιεροψάλτης (γ' ιεροψάλτης) στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Τη δεκαετία 1987-97 έψαλε ως πρωτοψάλτης  στον  Ι. Ναό  των  Εισοδίων  της  Θεοτόκου  Αιγίου.

Μετά την αποχώρηση του από το ιερό αναλόγιο δεν έπαυσε να προσφέρει, σε κάθε περίπτωση,  τις ωραίες  ψαλτικές του ερμηνείες στα ιερά αναλόγια διαφόρων Ιερών Ναών της περιοχής μας.  Σε  πολλές  περιπτώσεις  συνέψαλε  με τον   Φίλιππο  Οικονόμου  σε  πανηγυρίξοντες  Ι. Ναούς  της  περιοχής έπειτα από πρόσκληση. Σήμερα απέχει της ψαλτικής μεταδίδοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες  του  στους  νεότερους  ψαλμωδούς.
Βασικό στέλεχος  των χορωδιών του Συλλόγου Ιεροψαλτών και του Συλλόγου Φίλων Βυζ. Μουσικής έχει στο ενεργητικό του και υποδειγματικές μονωδιακές  ερμηνείες  ψαλμάτων  και  κυρίως  δημοτικών  τραγουδιών.